Voortgezet Onderwijs

Volgtoetsen rekenen-wiskunde 

Rekenen is een basisvaardigheid. Leerlingen hebben een fundamenteel rekenniveau nodig om zich in de maatschappij te kunnen redden. Bij wiskunde in het VO leren leerlingen om logisch na te denken en problemen op te lossen. Met Diacijfer kunt u het niveau van uw leerlingen vaststellen en volgen, en krijgt u handvatten om de leerlingen verder te helpen. We hebben de volgende toetsen:

  • Diacijfer: de rekentoets voor leerlingen in leerjaar 1, 2 en 3
  • Diawisk: de wiskundetoets voor leerlingen in leerjaar 1, 2 en 3 (vanaf 2019-2020)

Met de nulmeting* aan het begin van leerjaar 1 krijgt u direct inzicht in de reken- en wiskundige vaardigheden van leerlingen die instromen. De ontwikkeling van de leerlingen in het VO kunt u volgen met de volgtoetsen aan het einde van leerjaar 1, 2 en 3. 

* Er is geen nulmeting beschikbaar voor Diawisk.

Groeiwijzer - Sanne.png

Diacijfer de rekentoets

Diacijfer is de rekentoets van Diatoetsen. Met Diacijfer is het mogelijk om het niveau van uw VO-leerlingen vast te stellen, en sterke en zwakke punten te signaleren. Dit geeft u handvatten om leerlingen gericht verder te helpen groeien. In de toets is taal zoveel mogelijk vervangen door beeld. Leerlingen worden daardoor niet afgeleid door de taligheid van de opgaven. De opgaven dekken de vier rekendomeinen: Getallen, Verhoudingen, Meten & Meetkunde en Verbanden. 

De toets is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit sommen die zonder rekenmachine uitgerekend moet worden en bij het tweede deel mag er gebruik gemaakt worden van een online rekenmachine. De toets bestaat uit kale opgaven en realistische contextopgaven. Kale opgaven zijn rekenopgaven zonder context. Naast het automatiseren is het belangrijk dat leerlingen ‘alledaagse’ rekenproblemen kunnen oplossen. Onze toetsen bevatten daarom ook realistische opgaven, waarin realistische problemen moeten worden vertaald naar rekenproblemen. Daarnaast wordt in de opgaven een beroep gedaan op het schatten van antwoorden. 

De volgtoetsen Diacijfer voor leerjaar 1, 2 en 3 voor de niveaus vmbo, havo en het vwo worden momenteel vernieuwd. Om de nieuwe toetsen te kunnen realiseren is onderzoek nodig. Diatoetsen zoekt scholen die mee willen werken aan dit onderzoek, door deel te nemen aan de onderzoekstoetsen. Wilt u meedoen? Bekijk dan de voordelen van de pilot. 

Demo Diacijfer
Productbrochure 2016.PNG

Leerlingvolgsysteem (LVS) Diatoetsen

Een overzicht van de producten en de werkwijze van Diatoetsen. Download onze productbrochure door op de afbeelding te klikken. Kijk voor actuele prijzen op ons bestelformulier.

Ook bij u op school?

Benieuwd naar de voordelen van ons leerlingvolgsysteem? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende productpresentatie. Bel ons of vul het formulier hiernaast in. Wij maken dan graag een afspraak.

Neem contact met mij op over:

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de laatste ontwikkelingen op gebied van online toetsen.

Wil je ons volgen?